fredag 13 juni 2014

14 månader: Ögonkontroll

Jag tycker att jag har börjat se så dåligt på högra ögat den senaste tiden. Senast när jag var hos ögonläkaren 21/2 var det ingen större skillnad mellan ögonen när dom testade synen, men nu är högerögat påtagligt suddigare. Därför besökte jag optikerkompisen AB på St Eriks Ögonsjukhus idag, och hon fick kolla igenom mina ögon.

Först bad jag henne kolla på blefariten (inflammation i ögonlockskanterna), eftersom hon var med på mitt besök hos ogonläkaren i januari och tittade på ögonlockskanterna i mikroskop då. Min förhoppning var att det inte skulle vara någon större skillnad, för då skulle jag ju lika gärna kunna sluta med uppvärmnings- och massageproceduren varje morgon. Men det ser betydligt bättre ut nu - inga röda kanter och bara ett fåtal fettkörtlar är igensatta. Det är ju förstås bra att det är bättre, men det betyder också att den jobbiga proceduren hjälper, så det är bäst att jag fortsätter med den.

När det gäller synskärpan är vänstra ögat inte så långt ifrån hur det var förra sommaren när vi senast gjorde en ordentlig kontroll, medan högra ögat är betydligt sämre. Förra året kunde jag med högerögat läsa raden 1,2 utan korrigeringsglas, i år kunde jag bara läsa 0,5. Med korrigeringsglas kunde jag förra året läsa 1,5, och nu bara 0,7. Suddigheten går alltså inte att korrigera bort med glas, och när hon tittade in i ögat på olika sätt och fotograferade kunde hon se att linsen är lite grumlig. Det betyder att jag utvecklat grå starr (katarakt) på mycket kort tid, och troligen är det en effekt av det stora kortisonintaget under hösten, för
långvarigt intag av kortison kan accelerera utvecklandet av grå starr.

AB skrev en remiss till en kataraktspecialist, så jag får en kallelse för undersökning och bedömning av operationsbehov så småningom. Sen köpte vi med oss lunch och åt bland gräsänderna vid en damm i närheten av sjukhuset.


4 kommentarer:

  1. Åh nej, vad tråkigt att höra :( Som att du inte har nog med bekymmer...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är inte någon stor katastrof. Operationen är den vanligaste i världen (eller var det i Sverige?) och tar bara 20 min med lokalbedövning. Skulle jag behöva opereras är det bara ett i mängden av läkarbesök, och så kommer jag att se bättre sen!

      Radera
    2. I Sverige var det!
      frånSvenska kataraktregistret som är världsunikt:
      http://kataraktreg.se/nationella-kataraktregistret/om-gra-starr/patientinformation

      Operation av grå starr

      Operation av katarakt är den vanligaste operationen alla kategorier i Sverige, 2011 utfördes drygt 90.000 operationer.

      Nästan alla operationer görs som polikliniska ingrepp, vilket innebär att patienten går hem efter ingreppet. Många jämför ingreppet med ett tandläkarbesök. Ytterst få behöver sövas, lugnande mediciner har ofta en god effekt om man känner sig orolig inför ingreppet. För de allra flesta räcker det med lokalbedövning som inte gör ont.

      Själva operationen är snabb tar runt 10-15 minuter.

      Att vara i arbetsför ålder gör att man prioriteras i operationskön (som numera är kort)

      Glad midsommar!
      AB

      Radera
    3. Tack för info!Jag hoppades att du skulle klargöra det där med Sverige som det var. Fick brev med St Erik idag. Skriver om det i ett eget inlägg.
      Kram

      Radera