onsdag 18 december 2013

Dag +248: Provtagning, biverkningar och julbord!

Idag har jag varit och tagit blodprov - 5 rör utan problem. Det är så skönt att venerna inte är lika sköra längre, utan det funkar på första försöket!

Senaste veckan har jag haft ont i högra ljumsken, så det är lite svårt att gå när jag varit stilla en stund. Jag vet inte om jag överansträngde mig när jag promenerade ner till apoteket/ica tre dar i rad (det är ca 800m dit) i början på förra veckan.

Har dessutom varit lite lätt förkyld - rosslig i halsen och lite småsnuvig, men ingen feber alls. Det är första infektionen jag har sen jag kom hem från sjukhuset efter transplantationen i våras, så det får man väl vara rätt nöjd med.

Jag tänkte passa på och sammanställa hälsoläget / biverkningarna från medicinerna här så jag har dom samlade:
  • Ansiktet och buken är rejält uppsvullna.
  • Med stödstrumporna har jag inga större problem med svullna  fötter och fotleder.
  • Magen är lite bättre på så sätt att jag inte sprutmålar toastolen längre, utan det är oftast lite fastare, men jag går fortfarande 3-6 gånger per dag.
  • Tyvärr har det utvecklats hemorrojder. Hade jag gärna varit utan!
  • Sömnen är ungefär som förut (sover ca 2 h, är vaken 1-3 h sover 1-2 h igen och slumrar till och från till morgon-TV när det har börjat). Däremot har jag slutat med sömntablettern dom senaste dagarna, för dom gjorde varken till eller från längre.
  • Jag är inte lika speedad av kortisonet, utan ibland rätt trött och vilar på dan.
  • Händerna skakar minst lika mycket som tidigare, och jag har blivit fumligare. Tappar saker hela tiden!
  • Benen är fortfarande minst lika svaga. Jag går mycket långsamt, och måste hjälpa till med armarna när jag ska resa mig och gå upp för trappor. Med värk i ljumsken kan jag inte ens promenera ner till apoteket just nu.
  • Jag kissar fortfarande väldigt ofta.  
  • Jag är fortfarande torr i munnen
  • Huden är torr och svider ibland. Jag blir svettig, het och röd i huden emellanåt. 
  • Synen är lite suddig ibland.
  • Hjärtat får frispel och rusar ibland.
  • Ledvärken är bättre. Nu är det 2 veckor sen jag behövde ta tabletter.
  • Två gånger senaste veckan har jag fått en blödning i högra ögat. Båda gångerna har det varit i samband med migrän när jag tagit mina migräntabletter (Sumatriptan).
  • Smaksinnet har blivit bättre. Det är inte normalt än, men bättre än det varit tidigare.
  • Håret under armarna (och antagligen på andra ställen på kroppen) växer inte. Det är ju inget problem, men på huvudet skulle jag gärna få tillbaka lite mer normalt hår. Nu är det alldeles grått och fjunigt, men jag har (med hjälp av maken) tonat det i en brun färg, så jag ser lite mindre sjuk ut.
  • Naglarna är väldigt sköra, och jag har en tendens att få nageltrång.
  • Kramperna har blivit värre igen - speciellt i händerna.
I stort sett alla symptom ovan kan man hitta i bipacksedlarna på medicinerna jag äter - dom flesta många gånger, så det är inga konstigheter.

Igår kväll var jag i alla fall på julbord med kollegor. På grund av infektionskänsligheten får jag egentligen inte gå på restaurang, och definitivt inte äta buffé, men efter inrådan från Dr Katarina hade jag pratat med personalen på fantastiska Bockholmen innan, så det löste sig. Vi fick ett eget litet rum att sitta i, så jag utsattes aldrig för dom andra gästernas infektioner. Och kockarna lade upp direkt på tallrikar åt mig i köket, så min mat hade aldrig varit ute i buffén där andra människor sprider sina baciller. Fantastisk service!

4 kommentarer:

  1. Oj vad många biverkningar du har... Hur mycket kortison äter du nu?
    Mina vener verkar också ha återhämtat sig, i förr går gick det på första försöket för mig också! Woho! Så skönt!

    Härligt att du fick komma i väg på julbord, vi behöver dom små guldstunderna.

    Tänker på dig, massa kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag äter bara 20 mg Prednisolon varannan dag och 9 mg Entocort varje dag, men ansiktet är fortfarande lika flurffigt. Hoppas det börjar sjunka undan snart!!! I sjukintyget har dom kallat det en "svårbehandlad GVD" och det får man väl hålla med om!!!
      KRAM

      Radera
  2. Åh vilken mängd med biverkningar! Jag tycker dosen av kortison fortfarane är rätt hög men säklart inte i jämförelse med när du tog som mest! Det måste bli en rejäl lättnad när du är nere i mindre mängder. Tror du på detta att äta en stor dos varannan dag? Jag tycker det låter som om det skulle vara jobbigare för kroppen. Det var fint att de kunde ordna julbord för dig. Hoppas nu att julen blir bra för dig och familjen. Jag ska åka till Lillehammer över själva juldagarna. Har pratat om att hälsa på dina föräldrar senare så då kanske vi kan ses.
    Ta hand om dig och se nu till att GVD:n ger med sig,, eller om det är bara biverkningar....
    Stor stor kram till dig och familjen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag märker egentligen ingen skillnad på varannandags-metoden, men nu när jag börjat med den fortsätter jag. Hälsa till Lillehammer! Jag ser fram emot att ses efter helgerna!
      KRAM!

      Radera