onsdag 4 september 2019

6½ år: Kinesiologi, MR-resultat och blodprov

Dagen efter förra inlägget var jag på en tjänsteresa. En av deltagarna har studerat kinesiologi och praktiserar det på fritiden. Hon såg att jag gick konstigt och att smärtan högg till i knät nerför trappor. När vi fick vänta på tåget 20 minuter behandlade hon mitt knä genom att hitta smärtpunkter, trycka på knäskålen och smärtan försvann. När hon var klar sa hon åt mig att gå, så jag gick längs perrongen och nerför trappan helt utan stöd och utan smärta. Hela hållningen blev dessutom bättre liksom rörligheten i höfterna vilket jag inte kan förstå. Det är klart att det ömmar lite i knät ibland, men det har inte kommit någon skärande smärta nerför trapporna sen dess, så det är en stor förbättring. Häftigt!

Förra veckan var jag hos sjukgymnasten Carina. Jag känner mig rörligare och har mindre smärta i knät och högerhöften, men mer i vänsterhöften. Kinesiologin i kombination med min ihärdiga sjukgymnastik senaste tiden (2-3 gånger/vecka på gymmet och några övningar hemma alla mellanliggande dagar) har antagligen givit resultat. Jag fick några nya övningar för ryggen och vi bestämde att jag ska fortsätta träna själv och höra av mig när jag har behov.

Igår var jag hos Dr Olle på Spine Center och fick resultatet av MR-undersökningen av bäckenet. Röntgenutlåtandet löd:
"I höger höftled finns en tämligen kraftig utgjutning. Brosket är generellt något tunt i leden.
På vänster sida föreligger höggradig artros med ställvis totalreducerat brosk samt subkondrala cystor och skleros.
Lätta trokanteritförändringar bilateralt.
I övrigt har senor och muskler ordinärt utseende."
I princip innebär det kraftig artros på vänstersidan så det emellanåt gnuggas ben mot ben helt utan brosk. På högersidan någon form av vätskeansamling som möjligen beror på en inflammation. Själv tror jag att inflammationen kan bero på felbelastning för att jag kompenserar för smärta, och Dr Olle höll med. Han är dock inte höftläkare, utan planerade att skicka en remiss till en sådan för att diskutera att eventuellt byta ut vänsterhöften. Idag fick jag dock besked om en telefontid till Dr Anna som remitterade mig om två veckor, så jag får väl se vad hon har att säga.

Jag har fått kallelse till det årliga läkarbesöket efter transplantationen om en månad. I morse åkte jag till labbet och lämnade 4 rör blodprov inför det, och på eftermiddagen låg resultaten på 1177.se. Fantastisk service! Alla resultat låg inom normalintervallet. Härligt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar