lördag 16 mars 2013

Planering

Alla jobbar visst inte kontorstider som man tror! Transplantationskoordinatorn Anna ringde just för att informera om planeringen. Så här ser den ut:

Undersökningar kan börja redan nästa vecka (resultaten får vara max 30 dagar gamla vid transplantationen). Det rör sig om

  • lungröntgen
  • ekg
  • spirometri
  • benmärgsprov
  • operera in en cvk (central venkateter för att kunna ta prover och ge mediciner och blodtransfusioner i under ett antal månader framöver)
  • tandundersökning
  • blodprover
Anna har skickat ut remisser för allt detta, och ska i början på veckan ta kontakt med respektie avdelning för att försöka klumpa ihop undersökningarna till 2 dagar så jag ska slippa drälla till Huddinge var och varannan dag.

På onsdag 20/3 kommer donatorn J att få gå igenom en ordentlig hälsokontroll.

Fredagen 5/4 skrivs jag in på avdelning B87 (CAST, Centrum för Allogen Stamcells-transplantation) och tar lite prover. Troligen får jag åka hem över natten. 
Lördagen 6/4 börjar "konditioneringen", dvs den tyngre cellgiftsbehandlingen under 5 dagar för att rensa ut mina egna sjuka stamceller i benmärgen. Det kommer att vara 2 olika sorters cellgifter. Dom första dagarna ges dom bara under ca en halvtimme, och då mår man ofta rätt bra, så jag kan troligen åka hem och sova. Dom sista dagarna får jag behandling både morgon och kväll, och då blir jag kvar på sjukhuset.

6-10/4 kommer donatorn J att få sprutor för att stimulera produktionen av stamceller så att dom trycks ut ur benmärgen och ut i blodet.

Torsdag 11/4 - fredag 12/4 sker själva transplantationen. J får lämna blod som skördas på stamceller och sedan skickas blodet tillbaka. Stamcellerna skickas in i mitt blodomlopp. Sen tar det ett par veckor tills dom har hittat in i min benmärg, fått fäste och börjat producera blodkroppar.

Jag blir kvar på sjukhuset till någon vecka in i maj om inga oförutsedda komplikationer uppstår. Det är inte aktuellt med hemsjukvård som man ibland kan få, för dom har brist på personal. Dom nästa 2 månaderna är det 2 provtagningar och 1 läkarbesök på Huddinge per vecka. Under den tiden får man inte ha några husdjur hemma, så katten får utackorderas.

Månad 3-6 beror frekvensen av provtagning och läkarbesök på värdena.

Där ser man - jag som trodde att jag skulle ha ledigt från sjukvården till efter Påsk. Så fel man kan ha!  J

Jag passade på att fråga om mina senaste blodvärden, och dom är:
  • HB: 118 (Bra!)
  • Trombocyter: 522 (var 639 i måndags). Klart över normalvärdet. Det förklarar varför jag ska fortsätta med Trombylen!
  • Vita blodkroppar totalt: 4,6 (Bra!)
  • Neutrofila: 1,8 (Inom normalvärdet, men i underkant.)

Nu ska jag lägga en klamp på brasan och lägga mig i soffan med min bok.
Ha en skön helg ni också!

4 kommentarer:

  1. Tack för uppdateringen. Kämpa på! Hoppas vi kan ses snart. :)

    SvaraRadera
  2. Kul med lite respons så jag vet att jag inte skriver för tomma "öron"!
    Ja, det vore kul att ses! Om du inte kan i Påsk kommer det ju en födelsedag hos oss på annandagen som kan vara en möjlighet.
    Kram

    SvaraRadera
  3. Du verkar ha fullt upp. Jag följer dig och vill gärna ta en match WF. Sök Tofta42 om du vill o orkar. Kämpa på nu.
    Stor kram från mig.
    // Lisa

    SvaraRadera