onsdag 16 januari 2013

Transplantationsmöte

Dottern bjöd på champagne med jordgubbar igår kväll för att fira att hon klarat körkortet. Superbra gjort!!!! En riktig glädjekväll!

Idag har det varit informationsmöte inför transplantationen med transplantationsläkaren P och Hematologen E. Maken och dottern var med.

Blodvärdena är fortfarande bra.

Vad som ska hända, och exakt när, beror hela tiden på hur jag svarar på behandlingen och hur blodvärdena utvecklar sig. Men här är en mycket preliminär plan som jag kan utgå ifrån i alla fall:
  • 4-8/2: Omgång 2 med cellgifter.
  • 18/2: Nytt bernmärgsprov och läkarbesök.
  • 11-15/3: Omgång 3 med cellgifter. Dom vill troligen köra en tredje omgång för säkerhets skull.
  • En vecka i början på april: Förutredning då man går igenom tänder, lungor hjärta m.m. för att säkerställa att utgångsläget är det bästa möjliga och åtgärda eventuella skavanker. Jag bor fortfarande hemma. Min transplantationkoordinator A kommer ta hand om allt det praktiska, tidsbokningar och alla frågor jag har.
  • Veckan efter: Förbehandling, troligen en halvtuff cellgiftsbehandling som ger biverkningar och gör att jag tappar håret m.m. Jag ligger inne hela eller delar av tiden.
  • Dag 0 (ca i mitten av april): Transplantationen. Jag får stamceller från donatorn J. Då har han fått sprutor som stimulerar benmärgen till ökad cellproduktion under en vecka (med typ växtvärk som följd), och sedan har man "skördat" stamcellerna från hans blod under 3-5 timmar. Det går till som en riktigt lång blodgivning, fast man skickar tillbaka allt utom stamcellerna igen.
  • Ca 2 veckor med stor infektionsrisk tills donatorcellerna slår an och börjar fungera. Ligger inne.
  • Ca 1 vecka återhämtning på sjukhuset.
Sen bor jag hemma om inget inträffar som kräver sjukhusvård. Dom första 3 månaderna tar jag blodprov 2 gånger per vecka och man hanterar biverkningar, avstötning, infektioner m.m. efter behov. Sedan trappar man långsamt ner frekvensen om det går bra.

Efter ca 6 månader börjar man med ett vaccinationsprogram för att återställa immunförsvaret mot vissa barnsjukdomar, vaccinationer m.m. Donatorns immunförsvar funkar till viss del under en begränsad tid, men jag får inte med så mycket "minnesceller", så det försvinner efter ett tag.

Det finns ett oändligt antal möjliga avvikelser från denna plan, och mycket mer detaljer och förhållningsorder som jag får del av efter hand, men det är något att starta med i alla fall. Jag har också lagt upp en länk till höger med en informationsbroschyr för den som vill ha ännu mer information.

Nu ska jag gå och laga lasagne till vännen L som kommer på promenad och middag ikväll.

4 kommentarer:

  1. Varmt grattis till kära dottern, hurra hurra hurra.
    Kramar.

    SvaraRadera
  2. Grattis till dottern, BRA GJORT!

    och nu vet du och vi vad som väntar.

    SvaraRadera
  3. Grattis till körkortet, hälsa dottern att hon kan köra hit och handla veganmat nu! Bra att veta vad som planeras, ska också läsa broschyren. Hälsa J att hans stamceller är toppen. Kram sysslingen

    SvaraRadera
  4. Dottern tackar så mycket för gratulationerna!

    SvaraRadera