torsdag 24 mars 2022

9 år: Koloskopi

Senaste veckan har jag ätit mesig mat (inga fibrer, frön skal eller kärnor) som en förberedelse för dagens koloskopi. Igår fick jag äta frukost - sedan bara flytande kost och från 13:00 igår bara klara genomskinliga drycker. Det fick bli te med honung och klar buljong i huvudsak. Igår eftermiddag och idag på förmiddagen har jag druckit 2 l VistaPrep lösning vardera gången för att åstadkomma tarmsköljning.

Frisk tarm - bild från nätet
Så idag på eftermiddagen var det dags. Jag fick tarm-avslappnande medicin i en pvk i armen av SSK Tove och Dr Reza utförde själva koloskopin. Mina tarmar var ovanligt slingriga, så det var ganska smärtsamt bitvis. Jag fick smärtstillande av SSK Tove, och hon var väldigt stöttande och berättade hela tiden vad dom gjorde. Jag kunde också se hela tarmkanalen upp till en dm in i tunntarmen i 20x förstoring på skärmar. Det var intressant.

Alla ytor såg väldigt fina ut, tunntarmens insida var som böljande koraller, och dom kunde inte se några tumörer eller pågående inflammation, bara några medelstora inre hemorrojder. Dr Reza tog några vävnadsprov för att testa för mikroskopisk kolit. Svar skickas till remitterande läkare om 3-4 veckor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar